JANARI MUAJ DHEMBJEJE, NË JANAR IKËN (E U VRANË)

largea_rugova1389034237

Nga: Ramiz DËRMAKU

Në historinë e çdo populli ka data që i bëjnë njerëzit të ndalen e ti hedhin një sy të kaluarës, për të parë nga erdhën, ku janë e ku po shkojnë, ç’rrugë kanë bërë, e ç’rrugë kemi ne për të bërë. Data të tilla populli shqipëtar ka shumë, por muaji Janar është diçka i veçantë, janari është muaji i dhimbjeve , muaj i lindjeve, dhe krenarisë , muaj i vendimeve historike për popullin tonë . Në shenjë përkujtimi të vdekjeve të natyrshme  dhe atyre që i kryen armiqet e kombit tone, ne do te bëjme orvatje ti shkruajm ca rreshta në shenjë nderimi e perkujtimi për sakrificën qe bënë ata pra      e flijuan edhe jetën.   Po në këtë muaj Janar të vitit 1460 ,pushoi së rrahuri zemra e të madhit Skënderbe. Po ne muajin Janar të vitit 982 në UNTENGRUPEN BACH të Gjermanisë u vranë tre veprimtarët,

Jusuf e Bardhosh G Ë R V A LL A dhe Kadri Z E K A

DËSHMORËT  E  KOMBIT   SHQIPËTARË

GJergj Kastrioti (Skënderbeu) lindi ne vitin 1405. Gjergji ishte fëmija i parafundit në familjen e Gjonit dhe nënës Vojsavës. Kur lindi Gjergji babai i tij Gjon Kastrioti  ishte sundimtar i një shteti që shtrihej nga rrethinat e Prizrenit dhe të Tetovës nga lindja shkonte deri në Detin Adriatik, në perëndim. Si qendër e këtij trolli apo thënë shkurtë  i  këtij shteti flitet se ishjte Prizreni. Edhe  këtu duhet të ketë lindur i madhi, trimi, luftëtari dhe  strategu i shumë luftave Gjergj Kastrioti Skëndebeu. Sipas shumë shënimeve mësojmë se në vitin 1409 gjoni u detyrua t’ua dorëzonte  osmanëve djalin e tij Stanishën , por më vonë edhe Gjergjin. Në Edrene kryeqytet i Perandorisë Osmane ,gjatë një periudhe Gjergji edukohej në shkollën  e quajtur içogllanëve , ku rregullisht aty futeshin djemtë e zotërve të nënshtruar. Gjergj Kastrioti deri sa ishte në atë shkollë ishte njëri ndër nxënësat më tue mirë në shkollë, ptra thënë shkurtë ishte një kokë e aftë intelektuale ,deri sa Gjergji ndodhej në atë shkollë, ata do ta pagëzojnë me një emër tjetër.., pra Skënder. Gjergj Kastrioti-Skënderbeu ishte një athetarë, një trim, një strateg i artit luftarak, Në luftërat e zhvilluara në Ballkan e  Azi tue Vogël . Gjergj Kastrioti  SKËNDERBEU. Skënderbeu çdo herë pa marrë parasysh s e ku shkoi ai lidhjet me familjen t´´e tij nuk i ndërpreu kurrë . Shumë vite Skënderbeu, jetoi në vendin e vet, kur u rritë  dhe u brymos dhe u formua  hyri dhe u b rymosë dhe u formua në mjedisin e luftës së  shqiptarëve , kundër pushtuesit  të huaj osman  dhe tue disfatave të  para   që osmanët pësuan në Shqipëri gjatë luftërave tue viteve të 30. Gjergj Kastrioti , Skënderbeu  bëri një kthesë rrënjësore me 28 nëntorë tue vitit 1443 ,kur arriti në Shqipëri për ta ngritur lartë Flamurin  e luftës kundër pushtuesëve osmanë, ishte fat i mirë se Gjergj Kastrioti-SKËNDERBEU, kishte një përvojë të madhe në luftëra. Në 25 vitet që do tue pasojnë ai me guximin, trimërin dhe atdhetarizmin e tij ai u bë mburojëe Shqipërisë e Evropës. Por tue gjitha këtyre sukseseve edhe ky gjeni i kombit do t’i mbylli sytë me 17 Janar tue vitit 1468 në Lezhë.Çka do që të shkruajmë për këtë luftëtarë, trim e guximtarë , për këtë burrë mbi burrat i cili çdo herë detyrë mbi detyrat kishte vënë çeshtjen kombëtare dhe zgjidhjen  e saj me metoda demokratike por nese e kerkon nevoja edhe me lufte.

„Presidenti Rugova arriti që të formësoj natyren e vet politike, gjë që me kohë dëshmohej se fjala e tij prej individi kishte arritur të ket peshë të madhe në gjiun e popullit shqiptar në Kosovë, në trojet etnike shqiptare në ish-Jugosllavi më vonë edhe te populli Shqiptar në tërë globin.Këta ishin luftëtarë te mëdhenjë për çlirimin e Kosovës. Ata ishin dhe janë edhe sot ,ideali ynë, duke mos qenë, ne akoma shembëlltyra e tyre. Ata ishin dhe gjithëmon do të jenë kënga e jonë. Nëse i bëjmë pyetje vehtit se kush i vrau.., kush janë vrasësit, ? ! Themi ata që sot shetisin të lirë rrugëve të Kosovës dhe të Shqipërisë, por edhe në ato të Serbisë. Vrasësit  e martirëve të lirisë sot ndodhen në Kosovë.., zvicërr, diasporë. Apo ndoshta edhe në Serbi. Ata ishin  të pafytyrë, dhe të pa besë. E kaluara jonë është historike.., e ardhmja është e mirë.., por me siguri  se  e ardhmja do të jetë edhe më e mirë.

IBRAHIM RUGOVA – GJENIU I KOMBIT

( 1944 – 2006 )

Ibrahim RUGOVA rrjedhë prej një familje te mesme shqipëtare por e djegur për Lirinë dhe çështjen kombëtare. Lindi më 2 dhjetor tue vitit 1944, në fshatn Cerrcë në afërsi të Burimit- Istogut. Disa ditë pasë lindjes së tij komunistët serbët ia pushkatojnë babain dhe gjyshin . Dr. Ibrahim Rugova, u regjistrua  dhe diplomoi në degën e Albanologjisë pra në Univerzitetin e Prishtinës, ndersa më vonë  një  vit  akademik do tue shkoj  në Paris. Doktoratën e Letërsisë e mori në Univerzitetin e Prishtinës , me 1984. Falë punës së tij shkencore, me 1996 u zgjodhë  Anëtarë e korespodent i Akademisë së Shkencave të  Kosovës. Mbi 20 vite punoi pranë Institutit Albanologjik të Prishtinës. Ishte kryetar i Shoqatës  së Shkrimtarëve të Kosovës , e cila më vonë do të bëhet bërthamë e lëvizjes shqipëtare që po e kundështonte okupimin serbo sllavo  çetnikë në Kosovë. Pr në vitin 1989, zgjidhet kryetarë i LDK-së. Pasi mbaroi lufta me 4 mars 2002 u zgjodhë kryetar i Kosovës.  Në vitin 2005 përsëri do të rizgjidhet përsëri. Ndersa pas një sëmundje vdes me 21 janar tue vitit 2006. Dr, Ibrahim Rugova ishte gjeniu i kombit , ai shkroi edhe isa vepra“Prekje Lirike“,“Kah teoria“,“Strategjia e kuptimit“,“Vepra e Bogdanit“,“Refuzimi estetik“, etj . Për herë do të mbetët njëri ndër kokat  e penat më të afta, pra lirishtë mund ta quajmë edhe GJENIU i kombit.

„Presidenti Rugova arriti që të formësoj natyren e vet politike, gjë që me kohë dëshmohej se fjala e tij prej individi kishte arritur të ket peshë të madhe në gjiun e popullit shqiptar në Kosovë, në trojet etnike shqiptare në ish-Jugosllavi më vonë edhe te populli Shqiptar në tërë globin.Këta ishin luftëtarë tue mëdhenjë për çlirimin e Kosovës. Ata isshin dhe janë edhe sot ideali ynë, duke mos qenë, ne akoma shembëlltyra e tyre.Ata ishin dhe gjithëmon do të jenë kënga e jonë. Nëse i bëjmë pyetje vehtit se kush i vrau.., kush janë vrasësit, ? ! Themi ata që sot shetisin të lirë rrugëve të Kosovës dhe të Shqipërisë, por edhe në ato te Serbisë. Vrasësit  e martirëve të lirisë sot ndodhen në Kosovë.., zvicërr e diasporë. Këta të pafytyrë, dhe të pa besë. E kaluara jonë është historike.., e ardhmja është e mirë.., por me siguri  se  eardhmja do te jetë edhe më e mirë.